poniedziałek, 13 lipca, 2020
Więcej

    Kasza manna – bogactwo witamin ukryte w prostocie

    Gdy myślimy o kaszy mannie, to wracamy myślami do czasów dzieciństwa, kiedy to zajadaliśmy ją ugotowaną na mleku, dosłodzoną i podaną z owocowym sokiem domowej roboty. Kasza manna jest niedoceniana, a to duży błąd, ponieważ jest bogata w wartości odżywcze i za jej pomocą możemy wyczarować pyszne dania, nie tylko na słodko, ale też w formie wytrawnej.

    Co to za produkt?

    Kasza manna. Grysik to niewielkie, drobne ziarenka o jasnej barwie, które są pozyskiwane z pszenicy zwyczajnej. Podczas przemiału odsiewane są większe kaszki, frakcje o odpowiednim rozmiarze są oczyszczane, by wydzielić z półproduktu cząsteczki otrębiaste i mąkę. Na rynku istnieją dwa rodzaje gotowego produktu – kasza w formie zwykłej lub preparowanej, czyli błyskawicznej, którą gotuje się szybciej, dzięki wstępnej obróbce.

    Siła wartości odżywczych i właściwości

    Kasza manna jest mocno kaloryczna i sycąca. Jest to pokarm lekkostrawny, polecany osobom cierpiącym na schorzenia układu pokarmowego i po przebytych zabiegach chirurgicznych. Dzięki temu, że w składzie znajdują się witaminy z grupy B, Spożywanie grysiku pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Witaminy B1 i B6 wspierają pracę mózgu i biorą udział w spalaniu węglowodanów na energię. 100 g kaszy dostarczy 0,9 mg żelaza, co stanowi 10 % dziennego zapotrzebowania na ten minerał. Dlatego polecana jest osobom, które borykają się z anemią, weganom, wegetarianom, dzieciom i ludziom w starszym wieku. To dobre źródło węglowodanów, które w swoim składzie zawiera duże pokłady fosforu – odpowiedzialnego za zdrowe i mocne kości. Dodatkowo wzbogaca organizm w jod, który wspomaga prawidłowe działanie tarczycy.
    Zawiera gluten, więc nie jest polecana osobom na niego uczulonym.

    Kasza manna – zastosowanie kuchenne

    Kaszy możemy użyć w postaci samodzielnej potrawy, jako budyń, leguminę lub w zupie mlecznej, ale też może być wykorzystana jako składnik do zagęszczenia zup, sosów i ciast.
    Z produktu można przygotować różnorodne desery, koktajle, ciastka, torty, tarty, ale warto też poznać wytrawne przepisy z zastosowaniem tego składnika. Placki z kaszy manny to szybkie i smaczne danie.

    Składniki:

    • 0,5 szklanki kaszki manny błyskawicznej,
    • 1 jajko – oddzielić żółtko od białka,
    • 0,5 szklanki mleka owsianego lub migdałowego
    • 1 dojrzały banan,
    • łyżka masła orzechowego,
    • szczypta soli.

    Przygotowanie:

    Kaszkę zalewamy mlekiem, odstawiamy na 15 minut, by napęczniała. Z banana robimy papkę i łączymy go z masłem orzechowym. Dodajemy ten mix do mleka z kaszką i mieszamy wszystko, dokładając żółtko. W osobnym naczyniu ubijamy białko na gęstą, sztywną pianę. Wlewamy ją do masy i wszystko razem mieszamy, dodając szczyptę soli. Na rozgrzaną teflonową patelnię wykładamy łyżką niewielkie kawałki ciasta, formując z nich okrągłe placuszki i smażymy do czasu, aż się zarumienią na złoty kolor, pamiętając, by przełożyć je na drugą stronę. Smacznego!

    Pomysłów na wykorzystanie kaszy jest wiele, warto po nią sięgać, bo to niedrogi, wartościowy i szybko zaspokajający głód składnik, który dostępny jest w każdym sklepie spożywczym.

    Polecamy
    Warto przeczytać

    Jakie są przyczyny zakażenia tężcem? Objawy i leczenie tężca

    Tężec to bakteryjna choroba zakaźna, której czynnikiem etiologicznym jest laseczka Clostridium tetani. Wspomniana dolegliwość nie jest zaraźliwa, zatem osoby z otoczenia chorego...

    Dieta oczyszczająca – czy żywieniowy detoks po ciąży jest bezpieczny?

    Żywieniowy detoks ma swoje lecznicze uzasadnienie w określonych przypadkach. Czy jest bezpieczny po ciąży?

    Ugryzienia pluskwy – wszystko, co musisz wiedzieć!

    Ugryzienie pluskwy jest najczęściej bolesne i może wiązać się z charakterystycznymi czerwonymi śladami pozostawionymi na ciele. Skąd się biorą pluskwy? Jak sobie...

    Domowe sposoby na katar w ciąży

    Jednak zanim sięgniesz po mocniejsze metody, wypróbuj domowe sposoby na katar i inne dolegliwości, z którymi dzięki naturalnym metodom łatwo można sobie poradzić, nie ryzykując skutków ubocznych dla siebie lub dziecka.