Wraz z wiekiem produkujesz coraz mniej kolagenu i białek, dlatego skóra traci swój blask i elastyczność. Podczas ciąży oddajemy dziecku wszystko co najlepsze, dlatego musimy zwrócić wtedy szczególną uwagę na pielęgnację. Odżywianie jest ważne dla zdrowia, prawidłowej wagi ciała, wyglądu skóry, a także dobrego samopoczucia i witalności, czego bardzo potrzeba młodym mamom. Dieta na elastyczną skórę.
To co jesz, wpływa też na sprężystość i blask skóry, a to jeden z pierwszych oznak przemęczenia i zaniedbania, na jaki narzekają kobiety. Dlatego obok odpowiedniej ilości snu oraz aktywności fizycznej, pamiętaj o dostarczaniu swojemu ciału najlepszych składników odżywczych, karmieniu swoich komórek witaminami i minerałami i pobudzaniu naturalnych mechanizmów w naszym ciele do regeneracji.

W tym artykule opisujemy 8 najlepszych produktów spożywczych wspomagających procesy regeneracyjne skóry, aby była sprężysta i pełna blasku:
Ryby
Tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela i śledź, są doskonałym pożywieniem dla zdrowej skóry. Dostarczają kwasów tłuszczowych omega-3, niezbędnych, aby skóra była odpowiednio gruba, elastyczna i nawilżona oraz witaminy D. Dobrej jakości ryb nie powinno zabraknąć w diecie kobiet obawiających się o wiotkość i inne problemy skórne, jak sucha skóra, swędzenie skóry, wypryski, łuszczyca.
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie mają stanowią doskonałe pożywienie dla zdrowej skóry: zawierają aminokwasy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, witaminy C, E,A oraz witaminy z grupy B, minerały ( potas, fosfor, magnez, wapń, cynk, mangan i żelazo) oraz wiele innych cennych związków odżywczych. Garść orzechów każdego dnia to wspaniała alternatywa dla sztucznych suplementów lub wspieranie farmakologicznego leczenia skutków niedożywienia.

Czerwona lub żółta papryka
Papryka jest doskonałym źródłem beta-karotenu, który zostaje przekształcony w witaminę A oraz w witaminę C. Witamina ta, wraz z witaminą A i E, współtworzy produkcję kolagenu białkowego, który utrzymuje jędrność i elastyczność skóry. Papryka zawiera o wiele większe stężenie witaminy C niż cytryna, dlatego zachęcamy do spożywania tego soczystego i zdrowego warzywa każdego dnia.
Kapusta kiszona
Niskokaloryczna, kwaśna, fermentowana kapusta, znana na polskich stołach od stuleci to królowa kiszonek. Zawiera witaminę C, A, magnez, potas, żelazo i wapń. Wspomaga metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi i opóźnia proces starzenia się skóry.

Czosnek
Czosnek nie tylko poprawia smak potraw i wzmacnia odpornosć, ale jego regularne spożywanie zwiększa produkcję kolagenu. Czosnek ma wysoką zawartość siarki, która pomaga w syntezie białek i zapobiega rozkładowi kolagenu.
Jarmuż
Jarmuż to potęga składników odżywczych i przeciwutleniaczy, zawiera ogromne ilości witaminy C i związków, które pomagają oczyścić organizm z toksyn. Szklanka jarmużu dziennie dostraczy wtamin C, A, K, B6 oraz minerałów: potas, wapń, mangan, miedź. Co najważniejsze, zielone liście jarmużu są bogate w luteinę, która przyspiesza produkcję kolagenu, niezbędnego dla odporności i sprężystości skóry.

Jajka
Jajka, a szczególnie żółtka zawierają cały zestaw witamin i minerałów. Podobnie, jak jarmuż, są bogate w luteinę, niezbędną do produkcji kolagenu, wspomagającego nawilżenie i jędrność skóry.
Płatki owsiane
Pożywne i lekkostrawne płatki owsiane zawierają cenne minerały: selen, żelazo, a także błonnik i przeciwutleniacze.

Natura zadbała o to, abyśmy w pożywieniu znaleźli nie tylko pyszne smaki, ale także źródło zdrowia i witalności. Jak widać, wspólnym mianownikiem dla pokarmów wspierających zdrowie skóry jest kolagen. Jest on istotnym białkiem w naszym organizmie i głównym składnikiem tkanek łącznych (w tym ścięgien, więzadeł, skóry i mięśni). Dba o elastyczność skóry i jej regenerację. Pamiętaj o tym, planując swój codzienny jadłospis.
Zobacz również: Kasza manna – bogactwo witamin ukryte w prostocie