sobota, 28 listopada, 2020
Więcej

    Odkwaszanie organizmu – na czym polega?

    Zakwaszony organizm powoduje wiele codziennych dolegliwości, które zwalczamy objawowo nie wiedząc, że przyczyną jest zbyt niskie pH. Tzw. kwasica jest dziś uważana za chorobę cywilizacyjną, ponieważ powszechne, szybkie i wygodne jest spożywanie kwasotwórczych pokarmów, takich jak przetworzone produkty, sztuczne słodziki, biały cukier, fast foody i dania z tzw. torebki, rafinowane zboża czy konwencjonalnie produkowane mięso i nabiał oraz konserwanty, które przeciążają nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Jak rozpoznać, czy jesteśmy zakwaszeni i na czym polega odkwaszanie organizmu?

    Skąd wiadomo, że organizm jest zakwaszony?

    Jeżeli jesteś ciekawa czy objawy i dyskomfort, które towarzyszą ci na co dzień są przyczyną złego pH wykonaj badanie moczu. Należy wykonać je z rana, będąc na czczo. Optymalne poziomy pH wynoszą od 6,5 do 7,5. Niższy poziom pH od 6,5,wskazuje na za kwaśne środowisko, a gdy poziom pH jest wyższy niż 7,5, ciało uważa się za zasadowe.

    Dodatkowo możesz rozpoznać u siebie symptomy, takie jak:

    • wzdęcia
    • krwawe lub czarne stolce, wymioty
    • odbijanie
    • nudności
    • dysfagia (poczucie utknięcia jedzenia w gardle)
    • czkawka, która nie daje spokoju
    • utrata masy ciała bez znanego powodu
    • świszczący oddech, suchy kaszel, chrypka lub przewlekły ból gardła
    • sucha skóra, wysypki, alergie
    • zgaga
    • zmęczenie
    • bezsenność
    • odwodnienie
    dieta

    Na czym polega odkwaszanie organizmu?

    Zgodnie z zasadą lepiej zapobiegać niż leczyć, warto zmienić nawyki żywieniowe. Przyjrzeć się swoim codziennym wyborom dietetycznym z uwzględnieniem jakości i pochodzenia produktów, ich wartości odżywczej, świeżości, składu oraz napojów, którymi gasimy pragnienie. 

    Nadmiar kawy, czarnej herbaty, napoje gazowane i nabiał nie nawadniają organizmu. Mają znikome wartości odżywcze, a w dużych i często spożywanych porcjach powodują uzależnienia, zakwaszenie i utrudnianie wchłaniania się minerałów oraz wypłukiwanie z organizmu żelaza. Lepiej stopniowo dodawać do diety wodę z cytryną, herbaty i napary ziołowe oraz soki warzywne. 

    Podobnie jest w przypadku pokarmów stałych. Dieta stanowi podstawę witalności i równowagi kwasowej organizmu. Odżywiaj się tak, aby mieć energię, czuć sytość i satysfakcję, że prawidłowo pielęgnujesz swoje ciało od wewnątrz. Pozbądź się nieświeżego oddechu, wzdęć czy problemów skórnych dzięki zmianie nawyków żywieniowych. Jeżeli potrzebujesz wsparcia i nie masz czasu lub pomysłu na samodzielne ustalenie właściwego jadłospisu, wybierz się do dietetyka. Pod okiem specjalisty zyskasz nie tylko indywidualnie dobrany program zmiany, ale także motywację do pracy nad sobą.

    W przypadku nasilonych objawów i długotrwałej, silnej kwasicy możesz zastosować środki farmakologiczne neutralizujące pH wydane z polecenia lekarza lub polecone przez farmaceutę. Pamiętaj, aby wybierając suplementy i leki upewnić się, że możesz je zażywać (ciąża, karmienie, przyjmowane leki). 

    Warto podkreślić, że to krótkoterminowe, a nawet chwilowe środki kojące objawy i ułatwiające codzienne funkcjonowanie, nie zapobiegają nawrotom symptomów i nie niwelują przyczyny zakwaszenia organizmu. 

    dieta zbilansowana

    Skuteczne odkwaszanie organizmu to nie jest droga na skróty tylko trwała zmiana nawyków.

    Co jeść, a czego unikać odkwaszając organizm?

    Dla uzyskania równowagi najlepiej jest wprowadzić dietę alkaliczną. Kładzie ona nacisk na spożywanie dużej ilości świeżych warzyw, owoców, herbat ziołowych, nabiału z żywymi kulturami bakterii (szczególnie kefiru), chleba na zakwasie i tłoczonego na zimno wysokiej jakości oleju. Soki warzywne, surówki i sałatki, warzywa pieczone i gotowane na parze, kasza jaglana, duża ilość czystej wody to fundamenty diety odkwaszającej. Dobry dietetyk pomoże ułożyć spersonalizowany jadłospis biorąc pod uwagę twój styl życia (np. formę pracy) oraz budżet.

    Oczywiście jednocześnie powinna nastąpić eliminacja produktów zakwaszających. Nie oznacza to jednak, że należy całkowicie unikać kwaśnego jedzenia. 

    Po odkwaszeniu organizmu, co może trwać kilka tygodni, należy zoptymalizować dietę tak, aby korzystać ze zbilansowanego, zdrowego jadłospisu.

    Polecamy
    Warto przeczytać

    Pomysły na ciekawy spacer z maluchem

    Nie zawsze łatwo jest zapewnić rozrywkę małym dzieciom na spacerze. Codzienne wyprawy do tego samego parku czy placu zabaw, w końcu mogą...

    Zabawy z dzieckiem wieku od 3 do 6 miesięcy

    Niemowlę w wieku od 3 do 6 miesiąca życia pokazuje kolejny skok rozwojowy. Macie już swój rytm posiłków i spania, a...

    Gaworzenie i pierwsze słowa – kiedy następują poszczególne etapy rozwoju mowy dziecka?

    Rozwój języka u dzieci jest ważnym wskaźnikiem prawidłowego rozwoju dziecka. Rodzice czekają na pierwszy świadomy uśmiech oraz słowo swojego maleństwa. Kiedy następują poszczególne etapy rozwoju mowy dziecka?

    Hemoroidy w ciąży – charakterystyka, przyczyny, leczenie

    Okres ciąży to czas wielkich zmian w organizmie kobiety. Reorganizacja gospodarki hormonalnej w połączeniu ze zmianami fizycznymi ciała, niosą za sobą pewne...