poniedziałek, 13 lipca, 2020
Więcej

    Czym jest laktoferyna? Poznaj jej właściwości!

    Laktoferyna to związek należący do białek, który charakteryzuje się działaniem antybakteryjnym. Występuje między innymi w mleku ludzkim (jest to forma ochrony przeciwdrobnoustrojowej dla niemowląt) oraz krowim. Jakie są właściwości laktoferyny? 

    Charakterystyka laktoferyny 

    Laktoferyna to białko z grupy transferyn, charakteryzujące się dużym powinowactwem do jonów żelaza. Początkowo uważano, że jest to składnik mleka ludzkiego oraz zwierząt, jednak jak wykazały liczne badania, jest to produkt nabłonków gruczołów wydzielniczych, zatem wydzieliny takie jak ślina, nasienie, pot, łzy również są bogate w laktoferynę. Należy jednak podkreślić, że to właśnie mleko ludzkie jest najbogatszym źródłem opisywanego białka, co ma swoje uzasadnienie w naturalnym wzmacnianiu układu odpornościowego malucha. 

    Laktoferyna charakteryzuje się szerokim spektrum działania, bowiem jest wykorzystywana jako związek:

    • antybakteryjny
    • antywirusowy
    • antypasożytniczy
    • przeciwgrzybiczy 
    • przeciwzapalny (działanie antyoksydacyjne)
    • przeciwnowotworowy 
    • wzmacniający odpowiedź układu immunologicznego (aktywacja komórek NK)

    Mechanizm działania laktoferyny opiera się głównie na wiązaniu żelaza ze środowiska (co jest również zaletą dla osób z niedoborami tego pierwiastka) i uniemożliwieniu pozyskiwania go drobnoustrojom. Białko to wiąże się również z zewnętrznymi strukturami komórkowymi patogenów, destabilizując je. Dodatkowo laktoferynę stosuje się jako dodatek wzmacniający działanie leków wykorzystywanych w leczeniu: AIDS, astmy, stwardnienia rozsianego czy w chorobach Alzheimera. 

    Najlepsze źródło laktoferyny

    Jak zostało wspomniane wcześniej, najbogatszym źródłem laktoferyny jest mleko. Warto zwrócić uwagę, że najlepiej aby było ono jak najświeższe, bowiem pasteryzacja niekorzystnie wpływa na zawartość tego białka w mleku. Innymi produktami zawierającymi opisywane białko są: gumy do żucia, nabiał, suplementy diety. 

    laktoferyna

    Laktoferyna jest wytwarzana w zdrowym organizmie w trzustce oraz nerkach. Jej stężenie waha się w zależności od wieku, jednak niezaprzeczalnie jest to białko o bardzo pozytywnym znaczeniu dla zdrowia człowieka. Warto zatem zadbać o odpowiednią dietę lub suplementację bogatą w laktoferynę i wspomóc układ immunologiczny w codziennej walce z drobnoustrojami.

    Polecamy
    Warto przeczytać

    Jakie są przyczyny zakażenia tężcem? Objawy i leczenie tężca

    Tężec to bakteryjna choroba zakaźna, której czynnikiem etiologicznym jest laseczka Clostridium tetani. Wspomniana dolegliwość nie jest zaraźliwa, zatem osoby z otoczenia chorego...

    Dieta oczyszczająca – czy żywieniowy detoks po ciąży jest bezpieczny?

    Żywieniowy detoks ma swoje lecznicze uzasadnienie w określonych przypadkach. Czy jest bezpieczny po ciąży?

    Ugryzienia pluskwy – wszystko, co musisz wiedzieć!

    Ugryzienie pluskwy jest najczęściej bolesne i może wiązać się z charakterystycznymi czerwonymi śladami pozostawionymi na ciele. Skąd się biorą pluskwy? Jak sobie...

    Domowe sposoby na katar w ciąży

    Jednak zanim sięgniesz po mocniejsze metody, wypróbuj domowe sposoby na katar i inne dolegliwości, z którymi dzięki naturalnym metodom łatwo można sobie poradzić, nie ryzykując skutków ubocznych dla siebie lub dziecka.